Top 10 Grootste Staten van Amerika, Verenigde Staten van Amerika, USA


Top 10 Grootste Staten van Amerika, Verenigde Staten van Amerika, USA

Een groot deel van het Noord-Amerikaanse continent is grondgebied van de Verenigde staten. Het inwonertal van de VS bedraagt bijna 327 miljoen. Het land komt daarmee op de derde plaats in de rangschikking van landen volgens inwonertal. De Verenigde Staten vormen een federale natie, die uit 50 (deel)staten bestaat. Vandaag gaan we kijken naar de grootste staten van de verenigde staten van Amerika.

 

10. Wyoming | 253.335 km2

De staat Wyoming wordt omringd door Idaho, Montana, South Dakota, Nebraska, Colorado en Utah. Wyoming heeft een oppervlakte van meer dan 253.000 vierkante kilometer. In het westen van Wyoming ligt de bekende bergketen Rocky Mountains. Het beroemde Yellowstone National Park bevindt zich in het noordwesten van de deelstaat.

 

9. Oregon | 254.799 km2

Oregon ligt aan de westkust van de VS en grenst aan de Stille Oceaan. Ten noorden van de staat ligt de staat Washington, ten oosten Idaho en ten zuiden Nevada en Californië. Het landschap in Oregon varieert van berggebied en regenwoud in het westen tot dor woestijngebied in het zuidoosten. De hoofdstad van Oregon is Salem, terwijl Portland de grootste stad is. In 1859 trad Oregon als 33ste staat toe tot de VS. De oppervlakte ervan bedraagt 254.000 vierkante kilometer, wat een negende plaats oplevert in deze lijst.


 

 

8. Colorado | 269.601 km2

Bij de staat Colorado denken velen meteen aan de Rocky Mountains, de bergketen die een groot deel van Colorado inneemt. De grenzen van Colorado zijn, net als deze van Wyoming, kaarsrecht: ze volgen welbepaalde lengte- en breedtegraden. Colorado ligt ongeveer in het centrum van de VS en wordt omringd door de deelstaten Utah, Wyoming, Nebraska, Kansas, Oklahoma, New Mexico en Arizona. De hoofdstad en grootste stad is Denver. Colorado heeft een oppervlakte van 269601 vierkante kilometer, de achtste grootste staat in de VS.

 

 

7. Nevada | 286.380 km2

Nevada ligt in het westen van de VS en bestaat vooral uit berg- en woestijngebied. De omringende buurstaten zijn Californië, Oregon, Idaho, Utah en Arizona. De bekendste stad in Nevada is ongetwijfeld Las Vegas, de grootste gokstad ter wereld. De hoofdstad van Nevada is echter het kleine stadje Carson City. De Hooverdam in de Coloradorivier ligt precies op de grens tussen Nevada en Arizona. Nevada beslaat een oppervlakte van 286380 vierkante kilometer, de zevende plaats op deze lijst.

 

6.  Arizona | 295.234 km2

Arizona neemt met een oppervlakte van 295234 vierkante kilometer de zesde plaats in van onze rangschikking. Arizona ligt in het zuidwesten van de VS, grenst in het zuiden aan Mexico en heeft Californië, Nevada, Utah, Colorado en New Mexico als buurstaten. Een van de grootste natuurlijke attracties in Arizona is de Grand Canyon, een diepe en zeer steile rivierkloof uitgesleten door de Coloradorivier. De hoofdstad Phoenix ligt centraal in Arizona en is eveneens de grootste stad. Arizona werd in 1912 de 48ste deelstaat van de VS.

 


 

 

5. New Mexico | 314.917 km2

New Mexico ligt ten oosten van Arizona. In het noorden grenst New Mexico aan Utah en Colorado, in het oosten aan Oklahoma en Texas, en in het zuiden aan het land Mexico. De deelstaat werd al vele duizenden bewoond door Indiaanse stammen, waaronder de Navajo en Apache. In de 16de eeuw werd het een Spaanse kolonie, nadien een deel van Mexico. In 1912 werd New Mexico de 47ste deelstaat van de VS. New Mexico bezit een oppervlakte van 314917 vierkante kilometer. De hoofdstad is Santa Fe, maar de grootste stad is Albuquerque.

4. Montana | 380.831 km2

De noordwestelijke deelstaat Montana bestaat, zoals de benaming al aangeeft, voor een groot deel uit berggebieden. In het noorden grenst Montana aan Canada, in het oosten aan North en South Dakota, in het zuiden aan Wyoming, in het westen aan Idaho. De Rocky Mountains bepalen het schitterende berglandschap in het westen van Montana. De deelstaat beslaat een oppervlakte van 380831 vierkante kilometer en is de vierde grootste in de VS. De hoofdstad is Helena, ooit ontstaan als een goudzoekerskamp. Billings is de grootste stad in Montana.

 

3. Californië | 423.967 km2

Wereldsteden, nationale parken, hoge bergen, dichtbegroeide bossen met de grootste bomen ter wereld, heerlijke stranden, wintersportoorden en een van de heetste plekken op aarde. Welkom in Californië, een van de meest diverse staten van de Amerika.  Californië beslaat 423.967 vierkante kilometer en komt op de derde plaats in deze lijst.

 

2. Texas | 695.662 km2

De tweede plaats wordt ingenomen door Texas, dat niet minder dan 695.662 vierkante kilometer in beslag neemt. Texas grenst als staat aan Mexico en is gigantisch in oppervlakte. De staat Texas heeft voor ieder wat te bieden, van hele grote steden tot prachtige onbewoonde natuurgebieden. 



Nieuwer Ouder