SpaceX medewerkers ontslagen na kritiek



Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft meerdere medewerkers ontslagen wegens deelname aan een kritische open brief over CEO Elon Musk. Dat schrijft The New York Times vrijdag op basis van anonieme bronnen.

In de open brief werd onder meer verwezen naar recente beschuldigingen van seksueel wangedrag waarbij Musk betrokken was. Ook op Twitter klaagden de medewerkers over het gedrag van de oprichter. Musk is aangeklaagd door een groep Twitter-investeerders die denken dat hij de aandelenkoers van het bedrijf heeft gemanipuleerd.

Het gedrag van Elon in de openbare ruimte is een frequente bron van afleiding en schaamte voor ons, vooral de afgelopen weken. "Hij wordt gezien als het gezicht van SpaceX. Elke tweet die Elon verstuurt is in feite een publieke verklaring van het bedrijf."

Naar aanleiding van de brief zijn diverse medewerkers die aan de brief meewerkten ontslagen. Dat zeggen drie anonieme SpaceX-medewerkers tegen The New York Times. Ze hadden een e-mail ontvangen van directeur Gwynne Shotwell waarin het ontslag van de medewerkers werd aangekondigd. De brief zou andere SpaceX-medewerkers "ongemakkelijk" hebben gemaakt, schrijft Shotwell. Ze zouden door de initiatiefnemers onder druk zijn gezet.


SpaceX heeft nog niet publiekelijk op de brief gereageerd.

Nieuwer Ouder