Snelle stijging hypotheekrentes

 



De hypotheekrente steeg vrijdag gemiddeld met 0,3 procentpunt. Dat is de sterkste wekelijkse stijging sinds de financiële crisis in 2008, meldt De Hypotheekshop vrijdag. 

Maar liefst 25 hypotheekverstrekkers gaan hun rente verhogen, aldus De Hypotheekshop. Dit betreft ook een aantal banken, waaronder ABN AMRO en alle merken van de Volksbank. ING en Rabobank heffen volgende week een verhoging op.

Gemiddeld is dit dus een stijging van 0,3 procentpunt, maar voor sommige aanbieders is dat een stijging tot 0,7 procentpunt.  Bij de Volksbank wordt bij alle hypotheken 0,5 procentpunt extra opgeteld. ING verhoogt dinsdag haar rente met 0,4 procentpunt.

De belangrijkste reden voor de forse verhogingen is het besluit van zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als haar Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve, om de belangrijkste rentetarieven te verhogen. Dat doen ze om de inflatie omlaag te brengen, maar zo'n maatregel maakt lenen ook meteen duurder voor banken. Daardoor verhogen ze de hypotheekrente voor consumenten.

Vorig jaar september stond de hypotheekrente op het laagste niveau ooit, maar sindsdien zijn hypotheken flink duurder geworden. Dat komt onder meer doordat overheden veel geld hebben geleend van de kapitaalmarkt om de coronapandemie te bestrijden. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar geld toe en stijgt de rente.

Nieuwer Ouder