Rusland vraagt laatste Oekraïners in Severodonetsk om zich over geven

 




Rusland zou Oekraïense soldaten die zich schuilhouden in de chemische fabriek van Azot in Sevorodonetsk woensdag de kans hebben gegeven om zich over te geven, meldde het Russische persbureau Interfax.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Oekraïne heeft gevraagd om de opening van een humanitaire corridor zodat burgers het belegerde complex kunnen verlaten. Dat zou woensdagochtend gebeuren en zal waarschijnlijk leiden tot gebied dat wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten.

Het zou voor de inwoners van Severodonetsk bijna onmogelijk zijn om naar onbezet gebied in Oekraïne te vluchten, omdat de laatste brug naar de stad is verwoest. Vorige week meldde Oekraïne dat ongeveer 200 fabrieksarbeiders en 600 inwoners zich verbergen in de chemische fabriek van Azot. De separatisten zeggen dat er ook drie- tot vierhonderd Oekraïense strijders zijn.

Severodonetsk is het centrum van de gevechten in Oost-Oekraïne. Voor de oorlog had de stad meer dan 100.000 inwoners, maar werd door de oorlog bijna volledig verwoest.

Nieuwer Ouder