Mogelijk nieuwe coronagolf




Het aantal positieve coronatesten bij de GGD is afgelopen week weer gestegen. In de afgelopen zeven dagen ontving het RIVM 15.526 meldingen van positieve testen. Dat is 64 procent meer dan de week ervoor. In vergelijking met de week ervoor is het aantal coronagevallen meer dan verdubbeld. Het RIVM vermoedt dat dit het begin is van een nieuwe coronagolf.

De stijging komt mogelijk door de opmars van twee nieuwe versies van de omikron-variant van het coronavirus. Volgens het RIVM winnen ze steeds meer terrein in Nederland.

Het instituut weet alleen niet hoe ver het aantal besmettingen kan oplopen en wanneer de piek wordt bereikt. "We weten ook niet wat het betekent voor ziekenhuisopnames, dat is erg onzeker. Maar als het aantal besmettingen verder stijgt, zal ook het aantal opnames toenemen", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, maar de stijging is beperkt. Ook in verpleeghuizen is geen snelle stijging te zien.

Het instituut volgt de ontwikkeling van de pandemie door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die cijfers stijgen al twee weken. Het RIVM heeft ook een site, Infectieradar, waar gebruikers hun klachten en zelftesten bijhouden. Er is ook een stijging.

De stijging is te zien in alle leeftijdsgroepen. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands Midden worden relatief meer besmettingen vastgesteld.


Achttienduizend testen bij GGD

Mensen hoeven niet meer naar een teststraat om bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn. Een thuistest op zich is voldoende.

Toch gaan ook steeds meer mensen naar de GGD voor bevestiging van hun thuistest. De GGD'en voerden afgelopen week ruim achttienduizend coronatesten uit, het grootste aantal in twee maanden.

Ook steeds meer besmettingen behoren tot die tests. Vorige week bleek bij twee op de drie geteste personen daadwerkelijk het coronavirus te zijn. Dat is het hoogste percentage sinds eind maart.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 2.887 positieve testen geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 21 april, bijna twee maanden geleden. Amsterdam heeft de meest positieve testen (189), gevolgd door Den Haag (113), Utrecht (109), Rotterdam (105) en Almere (58).


Aantal positieve coronatesten in twee weken verdubbeld

Nieuwer Ouder