Leden D66 akkoord stikstof maatregelen

 



D66 staat volledig achter de stikstofplannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Een motie daartoe werd op het partijcongres unaniem aangenomen door de D66-leden.

De Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen om "alles in het werk te stellen" zodat het kabinet de nu gepresenteerde plannen kan uitvoeren. "Ook als er provincies zijn die niet meewerken", zegt indiener Antoon Kanis, D66-Statenlid in Gelderland.

Hoewel de grootste opgave bij de veehouderij ligt, moeten ook andere sectoren bijdragen aan stikstofreductie, zoals luchtvaart en industrie, vindt D66.

"We kunnen niet langer wachten om de natuur te beschermen en huizen te bouwen", legt Kanis uit. Tot nu toe is niet aangetoond dat innovatie soelaas biedt bij het oplossen van stikstofproblemen in de veehouderij. Daarnaast heeft een aantal provinciale bestuurders al laten weten de plannen (nog) niet uit te willen voeren.

De Tweede Kamerfractie van D66 moet daarom "achter de plannen van minister Van der Wal blijven", riep de Statenlid in zijn motie. De unanieme aanneming van de motie leidde tot applaus onder de D66-leden.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot noemt de aangenomen motie "een opsteker. We kunnen het ons niet veroorloven de natuur nog verder te laten verslechteren."


CDA niet akkoord kabinetsplannen

Het CDA, ook een regerende partij, keerde zich dinsdag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Nadat deze vorige week vrijdag werden gepresenteerd, ontstond er in het weekend veel commotie.

Partijvoorzitter in de Tweede Kamer Pieter Heerma wil dat de plannen "deels" worden bijgesteld, zei hij deze week. Zijn partij wil nog steeds de stikstofuitstoot terugdringen, "maar we willen de sociale cohesie in het landelijk gebied niet kapot maken". Heerma wil door 'innovatie' de stikstofneerslag terugdringen en is in gesprek met andere sectoren.

Nieuwer Ouder