Japanse rechtbank handhaaft verbod op homohuwelijk

 



Het verbod op het homohuwelijk in Japan is niet ongrondwettelijk, heeft een rechtbank geoordeeld, die een slag toebrengt aan homoparen en activisten die op zoek zijn naar meer rechten voor de LGBTQ-gemeenschap.

De rechtbank van Osaka verwierp maandag een rechtszaak waarin drie koppels van hetzelfde geslacht een schadevergoeding van 1 miljoen yen (ongeveer $ 7.400) per persoon eisten van de regering, met het argument dat het gebrek aan erkenning van het homohuwelijk in strijd was met hun grondwettelijke recht op gelijkheid.

Maar de rechtbank koos de kant van de regering en oordeelde dat volgens de grondwet de definitie van het huwelijk niet gold voor partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht, meldde de openbare omroep NHK.

De uitspraak van het gerechtshof in Osaka deed de hoop verpletteren van homorechtenactivisten die de regering onder druk zetten om haar verzet tegen het homohuwelijk te heroverwegen.

De uitspraak van de rechtbank van Osaka stond in schril contrast met een historisch vonnis van de districtsrechtbank van Sapporo in de noordelijke prefectuur Hokkaido in Japan in maart 2021.

Bij die gelegenheid oordeelde de rechtbank van Sapporo dat het niet erkennen van het homohuwelijk door de regering in strijd was met het grondwettelijke recht op gelijkheid, hoewel ook zij een soortgelijke claim tot schadevergoeding had afgewezen.

Japan blijft het enige land van de G7 dat op nationaal niveau geen burgerlijke verbintenissen van hetzelfde geslacht of het homohuwelijk heeft erkend.

Sommige delen van het land geven echter "partnerschapscertificaten" uit die bepaalde rechten verlenen aan paren van hetzelfde geslacht, zoals het hen toestaan om onroerend goed te huren en ziekenhuisbezoekrechten te hebben.


Homohuwelijken in Azië

Japan, waar homoseksualiteit sinds 1880 legaal is, is relatief liberaal in vergelijking met sommige Aziatische landen. Zo blijft homoseks illegaal in Singapore, ondanks de groeiende roep om de wet uit het koloniale tijdperk te wijzigen.

Het Indiase Hooggerechtshof oordeelde in 2018 dat homoseks niet langer strafbaar was. Het land erkent echter geen homohuwelijken.

China erkent ook het homohuwelijk niet, ondanks het groeiende bewustzijn van LGBTQ-kwesties in het land. Hoewel er geen wetten zijn tegen relaties van hetzelfde geslacht in China, blijft het een taboe-onderwerp dat routinematig wordt onderzocht en zelfs gecensureerd op sociale media.

In sommige uithoeken van Azië is de laatste tijd echter vooruitgang geboekt op dit gebied.

In 2019 werd het zelfgeregeerde eiland Taiwan de eerste plaats in Azië waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd.

En deze maand kwam Thailand dichterbij om de eerste plaats in Zuidoost-Azië te worden die vakbonden van hetzelfde geslacht legaliseerde, toen wetgevers vier verschillende wetsvoorstellen aannamen die tot doel hadden meer rechten te verlenen aan homoseksuele paren, zoals de mogelijkheid om kinderen te adopteren en gezamenlijk vermogen te beheren.

Nieuwer Ouder