Iran loog over verboden nucleaire activiteiten met behulp van gestolen documenten - Israël

 


De Israëlische premier zegt dat Iran documenten heeft gebruikt die zijn gestolen van de wereldwijde atoomwaakhond om te helpen verbergen dat het verboden nucleaire activiteiten uitvoerde.

In een video zei Naftali Bennett dat Iran "tegen de wereld loog en Iran liegt nu weer tegen de wereld".

Hij liet zien dat het volgens hem kopieën waren van het "misleidingsplan" van Iran, inclusief handgeschreven aantekeningen in het Perzisch waarin stond dat Iran een "coververhaal" moest opstellen.


Iran ontkent dat het een geheim programma had en zei dat Israël het vermeende bewijs vervalste.

Het land heeft nog niet gereageerd op de beweringen van de heer Bennett.


De verklaring van de premier komt voorafgaand aan een bijeenkomst volgende week waar Rafael Grossi, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), een rapport zal presenteren over zijn onderzoek naar onverklaard nucleair materiaal dat is gevonden op drie niet-aangegeven locaties in Iran.


Volgens het persbureau Reuters, dat het rapport ingezien heeft, staat in het rapport: "Iran heeft geen technisch geloofwaardige verklaringen gegeven met betrekking tot de bevindingen van het Agentschap op die locaties.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het rapport "niet eerlijk en evenwichtig" was.

Westerse landen vermoeden dat Iran kernwapens probeert te bouwen in strijd met conventies - iets wat Iran ten stelligste ontkent. Israël beschouwt Iran, dat het bestaansrecht van Israël niet erkent en oproept tot zijn eliminatie, een grote bedreiging voor zowel Israël als de rest van de wereld.


Gesprekken tussen de wereldmachten en Iran om te proberen een wankele overeenkomst uit 2015 nieuw leven in te blazen die de nucleaire activiteiten van Iran aan banden legt in ruil voor het opheffen van verlammende economische sancties, zijn vastgelopen. Iran heeft activiteiten voortgezet die onder de deal waren uitgesloten nadat de VS zich in 2018 hadden teruggetrokken en de sancties hadden hersteld.

Maandag zei het IAEA dat de geschatte voorraad van Iran aan verrijkt uranium - materiaal dat kan worden gebruikt om reactorbrandstof te maken, maar ook potentieel nucleaire bommen - 18 keer groter is dan toegestaan ​​onder de overeenkomst van 2015.

Waarom zijn de grenzen aan de verrijking van uranium van belang?

In zijn videoboodschap zei de heer Bennett dat hij "het bewijs van [Irans] leugens in mijn handen had".

"Nadat Iran geheime documenten had gestolen van het atoomagentschap van de VN, gebruikte Iran die informatie om erachter te komen wat het atoomagentschap hoopte te vinden, en creëerde vervolgens coververhalen en verborg bewijs om hun nucleaire sondes te ontwijken."

Nieuwer Ouder