Franse rechtbank behoudt verbod op 'boerkini's' in stadszwembaden

 




Een dagje naar het zwembad zal deze zomer voor sommige vrouwen in de Oost-Franse stad Grenoble onbereikbaar zijn, nadat een hogere rechtbank een verbod op lange zwemkleding, bekend als 'burkini's' in openbare zwembaden, heeft bevestigd. Na een reeks protesten van lokale moslimvrouwen had de stad in mei 2021 een edict uitgevaardigd waardoor zwemmers in openbare zwembaden in Grenoble de badkleding mochten gebruiken. Maar later die maand verwierp het administratieve tribunaal van de stad de beslissing - een uitspraak die dinsdag werd bevestigd door de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk.

In zijn uitspraak beriep de Franse Raad van State zich op principes van religieuze neutraliteit en concludeerde dat het toestaan ​​van de "boerkini" "de gelijke behandeling van gebruikers zou ondermijnen, zodat de neutraliteit van de openbare dienst in gevaar komt".

"In tegenstelling tot de beweerde doelstelling van de stad Grenoble", was het oorspronkelijke besluit van de stad om de "boerkini" toe te staan, "alleen bedoeld om te voldoen aan een eis van religieuze aard", aldus de rechtbank.

Het zei ook dat het besluit van Grenoble sommige zwemmers in staat zou hebben gesteld om "hygiëne- en veiligheidsregels" te overtreden.

Religieuze neutraliteit is verankerd in moderne Franse bestuurlijke principes, die vorig jaar een boost kregen door een zogenaamde 'separatismewet', aangenomen door de regering van Emmanuel Macron.

De wetgeving, die wordt verdedigd door de rechtse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin, verbiedt expliciet handelingen waarvan het "manifeste doel is toe te geven aan sektarische eisen met religieuze doeleinden".


Moslimvrouwen in Frankrijk hebben vaak moeite om toegang te krijgen tot openbare diensten vanwege strikte beperkingen op het tonen van religieuze overtuiging - een reden waarom dergelijke verboden zijn bekritiseerd door mensenrechtenverdedigers, waaronder het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

De Franse regering verbood in 2004 "opvallende" religieuze symbolen, waaronder moslimhoofddoeken, joodse kalotjes en grote christelijke kruisen van Franse scholen. Volledige gezichtssluiers, ook wel de niqab genoemd, zijn verboden in alle Franse openbare ruimtes, inclusief het openbaar vervoer en parken, straten en administratieve gebouwen.

Nieuwer Ouder