ECB helpt zuidelijke Euro landen

 



De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de komende tijd gericht obligaties opkopen om te voorkomen dat de rente op staatsobligaties uit zuidelijke eurolanden te hoog oploopt. Hiermee hoopt de ECB eventuele zorgen over de houdbaarheid van hun schulden weg te nemen.

Het renteverschil op bijvoorbeeld Duitse obligaties en schuldpapier uit landen als Italië en Griekenland zijn de afgelopen dagen snel groter geworden. Dat was een reactie op het rentebesluit van de ECB vorige week. Daardoor wordt het voor zuidelijke eurolanden steeds duurder om hun staatsschuld te financieren.

De ECB kondigde in juli aan voor het eerst sinds 2011 haar eigen rentetarieven te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

Beleggers leken er niet van overtuigd dat deze nieuwe koers van de ECB recht doet aan de verschillen tussen eurolanden. Het feit dat het steeds duurder wordt om geld te lenen kan immers makkelijker leiden tot financiële problemen in Zuid-Europese landen.

De oplossing die de ECB nu bedenkt, betreft geen nieuwe steunregeling, maar een "flexibel" gebruik van aflossingen uit een eerder aankoopprogramma. 

Beleidsmakers hebben verder gezegd dat er snel een nieuw instrument moet worden ontwikkeld om de versnippering binnen het eurogebied tegen te gaan

Nieuwer Ouder