Duitsland gaat kolencentrales opstarten

 



Duitsland moet het aardgasverbruik verminderen en de verbranding van steenkool verhogen om de gasopslagfaciliteiten voor de volgende winter te helpen vullen, kondigde de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck zondag aan nu het land afstand neemt van de verminderde Russische gasvoorziening.

"De situatie is ernstig", zei Habeck in een verklaring. "We blijven daarom de voorzorgsmaatregelen aanscherpen en nemen aanvullende maatregelen om het gasverbruik terug te dringen. Dat betekent dat het gasverbruik verder moet dalen, maar er moet meer gas in de opslag, anders wordt het in de winter echt krap."

Duitsland is sterk afhankelijk van Moskou's gas om zijn huizen en zware industrie van stroom te voorzien, maar is erin geslaagd om het aandeel van Moskou in zijn invoer terug te dringen tot 35% van 55% vóór het begin van de oorlog in Oekraïne.

Habeck zei dat de leveringszekerheid momenteel gegarandeerd is, ondanks een "verslechterde situatie op de gasmarkt" de afgelopen dagen. Stijgende prijzen waren "(de Russische president Vladimir) Poetin's strategie om ons van streek te maken, de prijzen op te drijven en ons te verdelen", zei Habeck.

"Dat zullen we niet toestaan. We vechten resoluut, precies en bedachtzaam terug", zei hij.

Ondanks de plannen van Duitsland om de op kolen gestookte energieproductie te beëindigen, kondigde Habeck, een politicus van de Groene Partij in de centrumlinkse regeringscoalitie, een terugkeer naar "kolencentrales voor een overgangsperiode" aan om het gasverbruik voor elektriciteit te verminderen productie.

"We zijn bezig met het opzetten van een gasvervangingsreserve op afroep. "Dat is bitter, maar in deze situatie is het bijna noodzakelijk om het gasverbruik te verminderen", zei Habeck.

Nieuwer Ouder