Canada doet onderzoek naar decriminalisering van cocaïne, MDMA en andere drugs

 



Canada heeft aangekondigd dat het het bezit van kleine hoeveelheden van sommige illegale drugs in British Columbia (BC) tijdelijk zal decriminaliseren.

De provincie vroeg om vrijstelling van het wetboek van strafrecht nadat overdoses vorig jaar meer dan tweeduizend levens hadden geëist in BC.

Deze proefperiode van drie jaar is de eerste in zijn soort in Canada.

Volwassenen mogen in totaal 2,5 gram opioïden, cocaïne, methamfetamine en MDMA bezitten.

Hoewel deze stoffen illegaal blijven, zullen volwassenen die in bezit worden gevonden voor persoonlijk gebruik niet worden gearresteerd, aangeklaagd of hun drugs in beslag worden genomen. In plaats daarvan krijgen ze informatie over beschikbare gezondheids- en sociale diensten

In zijn verzoek aan de federale regering vorig jaar zei BC dat het vroeg om vrijstelling van de drugswetten om "de schaamte weg te nemen die mensen er vaak van weerhoudt om levensreddende hulp te zoeken".

De federale minister van geestelijke gezondheid en verslavingen Carolyn Bennett zei dinsdag dat "de ideologische oppositie tegen schadebeperking al te veel jaren levens heeft gekost".

"We doen dit om levens te redden, maar ook om mensen die drugs gebruiken hun waardigheid en keuzes te geven."

De burgemeester van Vancouver, Kennedy Stewart, zei dat de beslissing "een fundamentele heroverweging markeert van het drugsbeleid dat de voorkeur geeft aan gezondheidszorg boven handboeien".

Het programma loopt van 31 januari 2023 tot 31 januari 2026. Er zijn enkele uitzonderingen op de regeling, die niet van toepassing zijn op basis- en middelbare schoolterreinen, kinderopvangfaciliteiten, luchthavens of leden van het Canadese leger.

De andere volksgezondheidscrisis die Canadezen doodt
BC verklaarde de overdosiscrisis vijf jaar geleden tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, en sindsdien hebben sterfgevallen door overdoses historische hoogtepunten bereikt in de schaduw van de Covid-19-pandemie. Sinds 2016 zijn in de provincie meer dan 9.000 mensen overleden aan een overdosis drugs.

Er is een groeiende roep om een ​​verschuiving in het drugsbeleid naar een benadering van de volksgezondheid vanuit regio's in het hele land. Dat omvatte steun voor enige decriminalisering van een aantal volksgezondheidsfunctionarissen en de Canadian Association of Chiefs of Police.

Mevrouw Bennett zei dat de regeling in BC "een sjabloon voor andere jurisdicties in heel Canada" zou kunnen worden.

In 2020 werd Oregon de eerste Amerikaanse staat die de strafrechtelijke sancties voor het bezit van sommige illegale drugs liet vallen.

De staat zag een daling van het aantal drugsarrestaties, hoewel er discussie is geweest over de vraag of dit meer drugsgebruikers ertoe heeft aangezet hulp te zoeken voor hun middelengebruik.

Canada legaliseerde het gebruik van recreatieve cannabis voor volwassenen in het hele land in 2018.






Nieuwer Ouder