Bitcoin crasht onder de 20.000 dollar

 




Bitcoin bleef waarde verliezen en daalde tot onder de $ 20.000. Dat is voor het eerst in anderhalf jaar. Sinds begin dit jaar is de waarde van de belangrijkste digitale valuta fors gedaald, maar vorige week was er een crash.

Rond 11.00 uur was de cryptocurrency minder dan $ 19.000 waard. Bitcoin verloor de afgelopen 24 uur meer dan 9 procent in waarde.

Beleggers vrezen dat de hogere rente van de Amerikaanse Federal Reserve zal leiden tot economische krimp door hoge inflatie. Cryptocurrencies worden gezien als risicovolle beleggingen en wanneer de rente stijgt, kiezen veel beleggers ervoor om minder risico te nemen. De beurzen zijn dan ook fors gedaald.

Er zijn ook problemen met cryptobedrijven en ze kunnen ervoor zorgen dat beleggers het vertrouwen verliezen. Vorige maand werd het vertrouwen in digitale valuta geschokt door de ineenstorting van cryptovaluta Terra. Deze maand bevroor cryptobank Celsius Network alle transacties vanwege "extreme marktomstandigheden".

In ongeveer een week tijd heeft bitcoin een derde van zijn marktwaarde verloren. Dat betekent dat vele tientallen miljarden dollars zijn verdampt. Op 1 januari van dit jaar was de bitcoin nog ruim 47.000 dollar (45.000 euro) waard. Afgelopen november piekte de digitale valuta op meer dan $ 68.000.

Mensen die voor december 2020 binnenkwamen zitten nog in de plus. Bitcoin was bijvoorbeeld in september van dat jaar iets meer dan $ 10.000 waard.



Nieuwer Ouder