Amerikaanse centrale bank maakt lenen flink duurder

 



De Federal Reserve (Fed) heeft woensdag de rente met 0,75 procentpunt verhoogd. Door lenen duurder te maken, hoopt de Fed de inflatie te beteugelen. Beleidsmakers willen de inflatie terugbrengen tot 2 procent. De verwachting is dat de rente dit jaar verder zal stijgen.

Door de rentestap ligt de beleidsrente op 1,5 tot 1,75 procent. Tegen het einde van dit jaar zou dat 3,4 procent kunnen zijn. In juli volgt mogelijk nog een renteverhoging van 0,75 procent, waarschuwde Fed-chef Jerome Powell. Hij zei dat hij niet verwachtte dat bewegingen van deze omvang gebruikelijk zouden zijn.

Een rentestap van driekwart procentpunt is sinds 1994 niet meer voorgekomen. De renteverhoging is ook iets groter dan de Fed aanvankelijk aankondigde. In de markten werd echter een hardere interventie verwacht. Vooral na vorige week bleek dat ook in de grootste economie ter wereld de inflatie harder stijgt dan verwacht.

Met stijgende rentes wordt het voor particulieren en bedrijven duurder om geld te lenen. Dit betekent dat er minder geld wordt uitgegeven en de vraag naar goederen afneemt. De prijzen zullen dan minder snel stijgen, waardoor de inflatie daalt.

Na de aankondiging stegen de rendementen op tweejarige staatsobligaties. Ook Amerikaanse aandelen daalden. De dollar compenseerde een eerder verlies.

Net als in de Europese landen is ook in de VS de inflatie fors opgelopen. In mei liep de inflatie op tot 8,6 procent, het hoogste niveau in meer dan 40 jaar.


Hoge inflatie VS

De hoge inflatie is mede te wijten aan de gestegen brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Voedingsmiddelen zijn ook duurder geworden, waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen. Het economisch consumentenvertrouwen in de VS is inmiddels gedaald tot een historisch dieptepunt. Het bestrijden van inflatie is volgens president Joe Biden de hoogste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

Centrale bankiers hebben hun economische vooruitzichten naar beneden bijgesteld. Experts gaan nu uit van een groei van 1,7 procent dit jaar. Bij de schatting in maart was dat 2,8 procent. Powell zei in een verklaring dat de Fed vastbesloten is de inflatie terug te dringen.

De Fed-chef moet volgende week voor het Congres verschijnen. Daar wordt hij naar verwachting aangesproken op het functioneren van de centrale bank.

Nieuwer Ouder