2,5 miljoen huishoudens moeite met rondkomen

 



Een op de drie huishoudens dreigt in de problemen te komen door de sterk stijgende energieprijzen, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tegen radiostation BNR. Dat zijn 2,5 miljoen huishoudens, fors meer dan de 1,2 miljoen waarover het Centraal Planbureau (CPB) eerder sprak.

Het CPB kijkt echt naar de groep wiens inkomen niet meer toereikend is om alle basisuitgaven goed te besteden", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Het Nibud gaat daar anders mee om dan het CPB. Het Nibud kijkt welke huishoudens het budget moeten aanpassen om om het weer passend te krijgen.

Volgens Vliegenthart zijn mensen vaak niet op de hoogte van toeslagen en regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Kwestie van weten, kunnen en durven, zegt de directeur. “Je moet ook de vaardigheden hebben om een bepaalde regeling aan te vragen, weten waar je moet zijn.” Volgens Vliegenthart is het systeem te complex en de drempel te hoog, zeker als er meerdere toeslagen kunnen worden aangevraagd.

Nieuwer Ouder