20.000 hectare bos afgebrand Spanje



Een grote bosbrand in het noordwesten van Spanje heeft al zo'n 20.000 hectare in de as gelegd. Lokale media in de provincie Zamora melden dat de brand in het Sierra de la Culebra-gebergte nog steeds niet onder controle is en zich uitstrekt over een strook van 67 kilometer. Honderden mensen hebben de afgelopen dagen hun huizen in het getroffen gebied verlaten uit angst voor de vuurzee die wordt aangewakkerd door harde wind.

In heel Spanje woeden bosbranden als gevolg van het zeer hete en droge weer. In Catalonië zijn vooral branden uitgebroken in de provincie Lérida, maar zaterdag lijken de meeste branden onder controle. Vrijdag brak er een kleine bosbrand uit in de regio Valencia, die volgens de autoriteiten werd veroorzaakt door vonken van treinen langs een spoorlijn. De oorzaak van andere bosbranden is nog niet bekend.

Het is sinds 1950 niet zo heet geweest in Spanje, met temperaturen tot boven de 40 graden. In Andalusië zijn vrijdag temperaturen van 44 graden gemeten. In de hoofdstad Madrid wordt het zaterdag rond de 39 graden en op Mallorca 37 graden. Het blijft in ieder geval tot maandag erg warm op het eiland. In de rest van Spanje wordt zondag iets minder warm weer verwacht.

Nieuwer Ouder