"Zweedse mensen worden het best beschermd binnen de NAVO-alliantie", zegt de premier



De "volledige agressie" van Rusland tegen Oekraïne leidde tot het "keerpunt" voor Zweden om te beslissen om een ​​NAVO-lidmaatschap aan te vragen, zei premier Magdalena Andersson donderdag in de Rose Garden.


"Mijn regering is tot de conclusie gekomen dat de veiligheid van het Zweedse volk het best wordt beschermd binnen de NAVO-alliantie, en dit wordt ondersteund door zeer brede steun in het Zweedse parlement", zei ze terwijl ze naast de Amerikaanse president Joe Biden en de Finse President Sauli Niinistö.


Ze benadrukte dat de NAVO ook sterker zal zijn met Zweden en Finland als leden.

"Wij zijn veiligheidsleveranciers met geavanceerde defensiecapaciteiten. En we zijn voorvechters van vrijheid, democratie en mensenrechten. We hebben een lange traditie van uitgebreide militaire samenwerking met de NAVO, inclusief alle missies. En we zijn nu bezig onze defensie-uitgaven op te voeren en we zullen zo snel als praktisch mogelijk 2% van het BBP bereiken", voegde ze eraan toe.


Andersson noemde de steun van de VS voor het Zweedse NAVO-lidmaatschap van "fundamenteel belang", maar zei dat ze uitkijkt naar een dialoog met Turkije om zijn zorgen weg te nemen.

Zweden kijkt uit naar "een snel ratificatieproces", voegde ze eraan toe, en zei dat het "bereid is om zijn verantwoordelijkheid als bondgenoot in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie op zich te nemen".

Nieuwer Ouder