Zelensky: 'Internationale gemeenschap reageert traag'


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky haalde donderdag in zijn dagelijkse toespraak uit naar de internationale gemeenschap. Volgens hem reageert hij veel te traag op de Russische agressie tegen zijn land. Als voorbeeld noemde hij het zesde sanctiepakket van de Europese Unie, dat nog steeds niet is ingevoerd.

"Natuurlijk ben ik onze vrienden dankbaar die nieuwe sancties willen. Maar wanneer hebben degenen die het zesde pakket blokkeren zoveel macht gekregen? Waarom hebben ze nog zoveel te zeggen, ook over interne Europese aangelegenheden?"

De EU wil een verbod op de invoer van Russische olie opnemen in het zesde sanctiepakket. Er zijn landen die zich hiertegen verzetten, met name Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije. Daardoor verdient Rusland nog steeds bijna 1 miljard euro per dag aan energievoorziening, zegt Zelensky.

Volgens hem heeft de internationale gemeenschap sinds het begin van de oorlog drie maanden geleden talloze mogelijkheden gehad om Rusland verantwoordelijk te houden en het regime van president Vladimir Poetin "de rekening te laten betalen voor zijn acties tegen Oekraïne, tegen de Europese eenheid en tegen de vrijheid". als zodanig."

Zelensky zei ook dat hij donderdag een ontmoeting had met premier Mark Rutte over hoe de verdediging van Oekraïne verder kan worden versterkt.

Nieuwer Ouder