VS sturen raketten voor langere afstand in nieuwste hulppakket



De VS zullen Oekraïne meer geavanceerde raketsystemen sturen om het te helpen zichzelf te verdedigen, heeft president Biden aangekondigd.

De wapens, waar Oekraïne al lang om heeft gevraagd, zijn bedoeld om de vijandelijke troepen op grotere afstand nauwkeuriger aan te vallen.

Tot nu toe hadden de VS het verzoek afgewezen uit angst dat de wapens zouden kunnen worden gebruikt tegen doelen in Rusland.

Maar woensdag zei de heer Biden dat de dodelijke hulp de onderhandelingspositie van Kiev tegen Rusland zou versterken en een diplomatieke oplossing waarschijnlijker zou maken.

In de New York Times schreef hij: "Daarom heb ik besloten dat we de Oekraïners zullen voorzien van meer geavanceerde raketsystemen en munitie waarmee ze de belangrijkste doelen op het slagveld in Oekraïne nauwkeuriger kunnen aanvallen."

Nieuwe wapens zullen het M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) omvatten, zei een hoge functionaris van het Witte Huis, hoewel hij niet specificeerde hoeveel van hen zouden worden geleverd.

De systemen kunnen meerdere precisiegeleide raketten lanceren op doelen tot 70 km (45 mijl) ver - veel verder dan de artillerie die Oekraïne momenteel heeft. Ze worden ook verondersteld nauwkeuriger te zijn dan hun Russische equivalenten. 

Vorige maand zei de Oekraïense legerleider dat het verkrijgen van de HIMARS-eenheden "cruciaal" zou zijn om Russische raketaanvallen af te weren.


De VS verwachten dat Oekraïne de wapens inzet in de oostelijke Donbas-regio, waar de gevechten het hevigst zijn, en waar ze kunnen worden gebruikt om Russische artillerie-eenheden en troepen aan te vallen die zich richten op Oekraïense steden.

Ambtenaren van het Witte Huis stemden ermee in om de raketten te leveren, zeiden ze, pas nadat president Volodomyr Zelensky de verzekering had gekregen dat de wapens niet zouden worden gebruikt om doelen in Rusland aan te vallen.

"We gaan geen raketsystemen naar Oekraïne sturen die Rusland kunnen aanvallen", schreef Biden woensdag.


De nieuwste raketten zullen het middelpunt vormen van een steunpakket van $ 700 miljoen voor Oekraïne dat woensdag formeel zal worden onthuld, zeiden functionarissen van het Witte Huis.

Helikopters, antitankwapens, tactische voertuigen en reserveonderdelen zullen worden opgenomen in wat het elfde pakket militaire hulp zal zijn dat door de VS is goedgekeurd voor Oekraïne sinds de invasie in februari begon.

In het artikel van woensdag schreef Biden dat het doel van de VS eenvoudigweg was om een ​​"democratisch, onafhankelijk, soeverein" Oekraïne te zien, niet om Poetin uit zijn rol als Russische president te verdrijven of om een ​​breder conflict met Moskou te zoeken.

Hij beschuldigde Ruslands aanhoudende agressie van het stagneren van vredesinspanningen, en voegde eraan toe dat de VS Oekraïne nooit onder druk zouden zetten om ook maar iets van zijn grondgebied toe te staan ​​in ruil voor een einde aan het conflict.

Biden richtte zich rechtstreeks op het risico van het gebruik van kernwapens in Oekraïne en zei dat "we momenteel geen aanwijzingen zien" dat dit de bedoeling van Rusland is - maar waarschuwde dat dit onaanvaardbaar zou zijn en "ernstige gevolgen" met zich mee zou brengen.

Kort nadat het stuk van Biden was gepubliceerd, kondigden Russische militaire functionarissen aan dat de nucleaire strijdkrachten van het land oefeningen hielden in de provincie Ivanovo bij Moskou, meldde het persbureau Interfax.

De voormalige Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft het Westen ervan beschuldigd "de Oekraïense nationalisten met wapens op te pompen" en zei dat elke lading wapens op weg naar Oekraïne een legitiem doelwit voor Moskou zou worden.

Het ministerie heeft gezegd dat de NAVO-landen "met vuur spelen" door wapens naar Oekraïne te sturen.


Ondertussen gaan de gevechten in Oekraïne door in de oostelijke regio van Donbas.

Dinsdag zei de gouverneur van Loehansk dat een van de laatste Oekraïners in de regio - de oostelijke stad Severodonetsk - nu grotendeels onder de controle van Moskou staat.

Russische troepen bezetten nu bijna heel Luhansk en richten zich op het veroveren van het naburige Donetsk, de twee regio's die samen Donbas vormen.

Nieuwer Ouder