Stijgende kunstmestprijzen dwingen boeren tot heroverweging



Het is een moeilijke tijd om boer te zijn.

Vraag het maar aan Rachael Sharp, een boer van de derde generatie in de Amerikaanse staat South Carolina, die een gevarieerde mix van sojabonen, maïs, tarwe, katoen, pinda's en haver verbouwt.

Ze zag de kunstmestprijzen voor haar gewassen vorig jaar met 320% stijgen - de sterkste stijging die zij, of haar vader, zich kan herinneren.

Mevrouw Sharp zegt dat sommige van haar collega-boeren niets planten vanwege de buitensporige kosten.

Over de hele wereld hebben de prijzen van meststoffen het afgelopen jaar records gebroken, te midden van extreem weer, transportonderbrekingen en nu de Russische invasie van Oekraïne.

Rusland, dat kampt met westerse sancties, produceert grote hoeveelheden belangrijke chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van meststoffen. Het levert ook een groot deel van het aardgas dat wordt gebruikt om ammoniak te produceren - een belangrijk bestanddeel van stikstofmeststoffen.

Het conflict maakt andere landen bewust van hun afhankelijkheid van Rusland voor kunstmest. De Amerikaanse regering heeft hierop gereageerd door te investeren in innovatieve, in eigen land gemaakte meststoffen, maar het zal enige tijd duren voordat die investeringen hun vruchten afwerpen.

Stijgende prijzen zorgen ervoor dat boeren hun plantstrategieën aanpassen. Ze stimuleren ook de interesse in alternatieven voor conventionele meststoffen.

Milieuactivisten pleiten al lang voor een dergelijke stap. Het produceren van traditionele meststoffen is energie-intensief, wat resulteert in een aanzienlijke uitstoot van kooldioxide (CO2).

Maar stikstofmeststoffen hebben een tweede angel. Wanneer ze in het milieu terechtkomen, stimuleren ze de productie van lachgas, een krachtig broeikasgas.

Een relatief eenvoudige maatregel zou zijn om het gebruik van kunstmest te verminderen.

Overmatig gebruik van mest is een enorm probleem. Geschat wordt dat gewassen wereldwijd slechts 35% van de stikstof en 56% van de fosfor gebruiken; de rest bezinkt in de omgeving.

Dit varieert natuurlijk sterk. Boeren met een laag inkomen worstelen misschien met te weinig kunstmest, niet te veel.

Maar over het algemeen wordt er aanzienlijk meer kunstmest aan de velden toegevoegd dan nodig is, waardoor de kosten en de schade aan het milieu toenemen.

Overmatig gebruik "is een enorme uitdaging in ons vakgebied", zegt Bhupinder Farmaha, een specialist in nutriëntenbeheer aan de Clemson University in de VS, evenals een landbouwvoorlichter die samenwerkt met boeren zoals mevrouw Sharp.

Overmatig gebruik is deels te wijten aan traditie en deels aan verouderde aanbevelingen voor bemesting die geen rekening houden met specifieke omgevingscondities.

Nieuwer Ouder