Steeds meer exotische huisdieren


Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen minstens één huisdier. Honden en katten staan ​​bovenaan het lijstje, al lijken ook minder knuffelige dieren zoals vissen goed te scoren. Maar ook in Nederland komen dieren die niet bedoeld zijn om in huis te houden steeds vaker voor. Dierenorganisaties vinden dit een zorgwekkende trend.

Mensen en dieren leven al duizenden jaren samen. Lang voor het begin van de jaartelling ging de wolf jagen met mensen. Door dit intensieve contact werden de wolf en later de hond gedomesticeerd en was het onmogelijk om ons leven zonder hen voor te stellen.

De hond staat nog steeds op nummer één in Nederland als het gaat om favoriete huisdier. Brancheorganisatie Dibevo geeft aan dat er nu zo'n 1,9 miljoen honden in Nederland zijn. Katten komen op de tweede plaats als het meest geliefde huisdier.

Ondanks de enorme populariteit van honden en katten wil niet iedereen zo'n 'gewoon' huisdier. Sommige mensen geven de voorkeur aan ongewone en exotische dieren zoals wandelende takken, slangen of spinnen.


Huisdier als statussymbool

Dat merkt ook Stichting Aap, die al enkele jaren een toename ziet in het aantal als huisdier gehouden servals. Door zijn bijzondere uiterlijk is het een geliefd 'huisdier'.

Sinds 2020 krijgt de organisatie, die dieren verzorgt en ook pleit voor betere wetgeving, veel meer meldingen binnen over servals in Nederland. "Vroeger waren er twee tot drie meldingen per jaar, nu zijn het er tientallen", geeft de organisatie aan.

De berichten gaan meestal over ontsnapte dieren. Op Tweede Kerstdag was het nog een schot in de roos in het Midden-Limburgse dorp Herkenbosch, waar een serval wist te ontkomen.

Mensen houden dieren als een serval als huisdier omdat de dieren volgens de Monkey Foundation "een soort status verlenen" aan hun baasje. "In delen van de Verenigde Staten en veel Arabische landen kunnen leeuwen en tijgers privé gehouden worden en worden ze gezien als statussymbool. Dat mag in Nederland niet, dus de serval is blijkbaar het beste legale alternatief."

Nieuwer Ouder