Russische soldaat Vadim Shishimarin krijgt levenslang wegens oorlogsmisdaad

 



Een rechtbank in Oekraïne heeft een Russische tankcommandant voor het leven veroordeeld voor het doden van een burger tijdens het eerste proces voor oorlogsmisdaden sinds de invasie. De gevangengenomen soldaat Sgt Vadim Shishimarin werd veroordeeld voor het doden van Oleksandr Shelipov, 62, in het noordoostelijke dorp Chupakhivka op 28 februari.


Hij gaf toe dat hij Shelipov had neergeschoten, maar zei dat hij op bevel had gehandeld en vroeg de weduwe van de man om vergeving. Veel andere vermeende oorlogsmisdaden worden onderzocht door Oekraïne.


Moskou heeft ontkend dat zijn troepen tijdens de invasie burgers als doelwit hadden, ondanks een schat aan bewijzen van het tegendeel, terwijl Oekraïne zegt dat er mogelijk meer dan 11.000 misdaden hebben plaatsgevonden.


Moskou zei eerder op maandag dat het bezorgd was over het lot van de Russische soldaat en zou kijken naar opties om hem te verdedigen. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov merkte echter op dat Rusland "niet in staat was om zijn belangen persoonlijk te beschermen". De Russische ambassade in Kiev is momenteel gesloten.


Rechter Serhiy Agafonov legde de levenslange gevangenisstraf op en zei dat Shishimarin een "strafrechtelijk bevel" had uitgevoerd door een soldaat van hogere rang.


"Aangezien de gepleegde misdaad een misdaad is tegen de vrede, veiligheid, menselijkheid en de internationale rechtsorde... ziet de rechtbank geen mogelijkheid om een ​​[kortere] gevangenisstraf op te leggen", zei hij.


Shishimarin, gekleed in een blauw en grijs sweatshirt met capuchon, keek zwijgend toe vanuit een versterkte glazen doos in de rechtszaal en toonde geen emotie toen het vonnis werd voorgelezen.


Zijn advocaat zei dat er beroep zal worden aangetekend tegen het vonnis.


Shishimarin, 21, diende in de prestigieuze Russische tankdivisie Kantemirovskaya.


Op het moment van de moord reisden hij en andere soldaten in een auto die ze hadden gegrepen nadat hun konvooi werd aangevallen en ze van hun eenheid werden gescheiden.


Toen ze Shelipov zagen die hij aan het bellen was, vertelde Shishimarin de rechtbank. Hij zegt dat hem werd verteld hem neer te schieten met een aanvalsgeweer.


Zijn advocaat vertelde de rechtbank vrijdag dat Shishimarin pas had geschoten nadat hij tweemaal had geweigerd het bevel om te schieten uit te voeren en dat slechts één op de drie tot vier schoten het doelwit had geraakt.


Hij zei dat Shishimarin de kogels had afgevuurd uit angst voor zijn eigen veiligheid en hij vroeg zich af of de verdachte van plan was te doden.


Op een dramatisch moment tijdens het proces confronteerde de weduwe van het slachtoffer, Kateryna Shelipova, Shishimarin. "Vertel me alsjeblieft, waarom zijn jullie [Russen] hier gekomen? Om ons te beschermen?" vroeg ze, daarbij verwijzend naar de rechtvaardiging van de Russische president Vladimir Poetin voor de invasie van Oekraïne.


'Bescherm ons tegen wie? Heb je me beschermd tegen mijn man, die je hebt vermoord?'


Daar had de soldaat geen antwoord op. Toen hij de weduwe eerder om vergiffenis vroeg, zei hij: 'Maar ik begrijp dat je me niet kunt vergeven.'


Mevrouw Shelipova zei tegen de BBC: "Ik heb veel medelijden met hem, maar voor zo'n misdaad kan ik hem niet vergeven."


Sinds president Poetin op 24 februari Russische troepen naar Oekraïne stuurde, zijn volgens de VN minstens 3.838 burgers gedood en 4.351 gewond.


Onder de doden bevinden zich talrijke vermoedelijke slachtoffers van oorlogsmisdaden in bezette steden zoals Bucha.

Nieuwer Ouder