Rappe stijging hypotheekrente lijkt voorbij

De snelle stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij. Terwijl er in de eerste vier maanden van dit jaar nog sprake was van een stijging van bijna 2 procentpunt en in sommige gevallen zelfs een verdubbeling, vertraagde het tempo in mei. Hypotheekadviseur De Hypotheker spreekt dan ook van een afvlakking.

Door de snelle rentestijgingen kunnen huizenkopers een kleiner bedrag lenen. "Een echtpaar met een gezamenlijk inkomen van 75.000 euro met een rentevaste periode van twintig jaar zou in januari nog bijna 385.000 euro kunnen lenen, tegen 1,94 procent", zegt Michel van den Akker van de directie van De Hypotheker.

Nu de rente bijna twee keer zo hoog is, is dat bedrag ruim 18.000 euro lager. "Een bedrag dat het verschil kan maken in het al dan niet kopen van je droomhuis", zegt Van den Akker.

Dat leidt er echter ook toe dat er minder mensen geïnteresseerd zijn in een woning en dat is positief, aldus Van den Akker. "Huiskopers zijn minder genoodzaakt ver boven de vraagprijs te bieden. Dat koelt de woningmarkt en dat is een gezonde ontwikkeling."







Nieuwer Ouder