Oekraïense troepen klagen over gebrek aan steun


Sinds Rusland in februari binnenviel, was een van de overweldigende verhalen in de westerse media dat van een laag moreel onder zijn troepen.

De Oekraïense strijdkrachten daarentegen zijn afgeschilderd als zeer gemotiveerd om te vechten om hun land te verdedigen.

Maar dat is misschien niet het hele plaatje. In een artikel in de Washington Post van vandaag beschrijven twee officieren die een compagnie vrijwilligers leiden hun zorgen over het gebrek aan steun van hogere commandanten in de frontlinie.

Compagniescommandant Serhiy Lapko zegt: "Ons commando neemt geen verantwoordelijkheid. Ze nemen alleen de eer op voor onze prestaties. Ze geven ons geen steun."

Ze weigeren verder te vechten en riskeren arrestatie en krijgsraad.

The Post bevat ook een video van een groep die zegt deel uit te maken van de 115e brigade van het 3e bataljon dat vecht bij Severodonetsk. Ze zeggen dat ze weigeren te dienen omdat ze "geen gevechtscommandanten, geen uitrusting, geen respect" hebben.

"We wachten nu al twee weken op versterking", zegt een militair. "We worden naar een zekere dood gestuurd."

Gevallen van Oekraïense vrijwilligers die weigerden te vechten, zijn zeldzaam, en een andere groep strijders in hetzelfde bataljon heeft gereageerd met een eigen video, waarin ze worden beschreven als deserteurs die hun collega's in de steek lieten.

"Ze dachten dat ze op vakantie waren", zegt een servicemedewerker in de video.

Gerommel van ontevredenheid lijkt echter vaker voor te komen.

Leden van een territoriale verdedigingsbataljon uit de centrale regio van Cherkasy zeiden dat ze weliswaar bereid waren om te vechten, maar dat ze niet over de zware wapens beschikten die ze nodig hadden voor de strijd.

De video, die het adres heeft van een onofficiële militaire zender op Telegram, werd de afgelopen dagen gepost door een pro-Russische blogger.

Volgens de zender is het aantal soortgelijke video's sinds begin mei sterk gestegen.

Nieuwer Ouder