Noord-Korea: Covid bestrijden met traditionele medicijnen

 



Noord-Korea worstelt met de verspreiding van Covid in een niet-gevaccineerde bevolking, zonder toegang tot effectieve antivirale geneesmiddelen. Begin 2020 verzegelde het land zijn grenzen om te proberen zichzelf te isoleren van de pandemie. De leiding heeft tot dusverre medische hulp van buitenaf afgewezen. Staatsmedia hebben traditionele behandelingen aanbevolen om met wat 'koorts' wordt genoemd om te gaan.


Hete drankjes

Voor degenen die niet ernstig ziek zijn, raadde de regerende partijkrant Rodong Simnun remedies aan, waaronder gember- of kamperfoeliethee en een drankje van wilgenblad.


Warme dranken kunnen sommige Covid-symptomen, zoals keelpijn of hoesten, verzachten en helpen bij de hydratatie wanneer patiënten meer vocht verliezen dan normaal. Gember en wilgenblad verlichten ook ontstekingen en verminderen pijn. Maar ze zijn geen behandeling voor het virus zelf.


Zout water

Staatsmedia interviewden onlangs een stel dat adviseerde om 's ochtends en 's avonds te gorgelen met zout water. Een "duizend tonnen zout" was naar Pyongyang gestuurd om een "antiseptische oplossing" te maken, meldde het staatspersbureau. Sommige onderzoeken suggereren dat gorgelen en neusspoelingen met zout water virussen bestrijden die verkoudheid veroorzaken. Maar er is weinig bewijs dat ze de verspreiding van Covid vertragen. Mondwater kan het virus in het laboratorium doden, zo blijkt uit een onderzoek. Maar het is niet overtuigend aangetoond dat het helpt bij mensen. Covid wordt voornamelijk opgevangen door het inademen van kleine druppeltjes in de lucht via zowel de neus als de mond, dus gorgelen valt slechts één toegangspunt aan. En als het virus eenmaal is binnengedrongen, repliceert het en verspreidt het zich diep in de organen, waar geen enkele hoeveelheid gorgelen kan komen.


Pijnstillers en antibiotica

De staatstelevisie heeft patiënten geadviseerd pijnstillers zoals ibuprofen te gebruiken, evenals amoxicilline en andere antibiotica. buprofen (en paracetamol) kan de temperatuur verlagen en symptomen zoals hoofdpijn of keelpijn verlichten. Maar ze zullen het virus niet verwijderen of voorkomen dat het zich ontwikkelt. Antibiotica, bedoeld voor bacteriële infecties en niet voor virussen, worden niet aanbevolen. En het onnodig gebruik van antibiotica brengt het risico op het ontwikkelen van resistente insecten met zich mee. Laboratoriumonderzoek suggereert dat sommige de verspreiding van sommige virussen, waaronder Covid, kunnen vertragen. Maar deze zijn niet gerepliceerd in de echte wereld. En uit een onderzoek naar het antibioticum azithromycine bleek dat het weinig of geen verschil maakte voor Covid-symptomen, de kans op ziekenhuisopname of overlijden. Er zijn enkele goedgekeurde medicijnen om te voorkomen dat mensen met Covid in het ziekenhuis belanden:

- antivirale middelen paxlovid, molnupiravir en remdesivir

- antilichaamtherapieën die het immuunsysteem nabootsen

- Maar hun effectiviteit is variabel.


Gezondheidssysteem

Het gezondheidssysteem van Noord-Korea is opgezet om gratis medische zorg te bieden, van basisdiensten op dorpsniveau tot gespecialiseerde behandelingen in overheidsziekenhuizen (meestal in stedelijke centra). Maar de economie is de afgelopen jaren gekrompen door sancties en extreem weer zoals droogte. Ook het sluiten van de landsgrenzen en strikte lockdown-maatregelen zullen schadelijke gevolgen hebben gehad. Het gezondheidssysteem, dat bijzonder zwak is buiten Pyongyang, zou te kampen hebben met een tekort aan personeel, medicijnen en apparatuur. Een rapport voor de VN, vorig jaar, zei: "Sommige fabrieken voor farmaceutische producten, vaccinaties en medische apparatuur halen niet het niveau van goede praktijken van de WHO [Wereldgezondheidsorganisatie] en voldoen ook niet aan de lokale vraag." Veel Noord-Koreaanse overlopers naar Zuid-Korea hebben verteld dat ze moeten betalen voor medicijnen of dat behandeling en medicijnen beperkt zijn tot bevoorrechte leden van de regerende partij. Maar volgens de staatsmedia wordt de productie nu opgevoerd.


Internationale hulp

Noord-Korea heeft vorig jaar drie miljoen in China gemaakte doses afgewezen - en naar verluidt andere aanbiedingen afgewezen - in het kader van Covax, het wereldwijde schema voor het delen van vaccins. Zuid-Korea zegt geen antwoord te hebben gekregen op zijn aanbod van vaccins, medische benodigdheden en personeel. Noord-Korea heeft naar verluidt onlangs drie vliegtuigen gestuurd om medische voorraden op te halen uit Shenyang. Deze bevatten geen "anti-pandemische voorraden", zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, maar het was "klaar om samen te werken met Noord-Korea ... in de strijd tegen het coronavirus".

Nieuwer Ouder