Nederland geeft energiebedrijven geld voor opslag gas

 



Nederlandse energiebedrijven kunnen subsidie ​​aanvragen voor het vullen van de gasopslag in Bergermeer, zo maakte het kabinet vrijdag bekend. Een Europese richtlijn verplicht landen om gemiddeld 80 procent gas van hun opslagcapaciteit te hebben, voor het geval Rusland plotseling de gaskraan dichtdraait. Voor de regeling wordt 406 miljoen euro uitgetrokken.

Door de hoge gasprijs is het voor energiebedrijven momenteel niet interessant om gas op te slaan. Immers, als de prijs de komende maanden daalt, hebben ze heel duur gas ingekocht dat ze voor een veel lagere prijs zullen moeten verkopen.

Daarom komt het kabinet nu met een regeling waarbij de overheid de opslagkosten betaalt en het verschil tussen de huidige prijzen en de mogelijk lagere prijzen komende winter compenseert. Bedrijven moeten een bedrag verstrekken waarvan zij denken dat het de opslagkosten zal dekken en de overheid kiest de bedrijven met het laagste bedrag.

De aanvraag vindt plaats in twee rondes. Aanstaande maandag kunnen 35 bedrijven die al een overeenkomst hebben met gasopslag Bergermeer een aanvraag indienen. Zij mogen dan meedingen naar de resterende capaciteit die nog niet is toegewezen. In de tweede ronde, op 7 juni, gaat het om twaalf bedrijven die al ruimte hebben gehuurd, maar nog niets hebben opgeslagen. In totaal gaat het om 20 terawattuur ruimte.


Gazprom is ook betrokken

Als uiteindelijk blijkt dat alle bedrijven samen geen 20 terawattuur aan capaciteit kunnen halen, vult het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) de rest in. De opslagruimte moet in november voor 68 procent vol zijn. Dat is minder dan 80 procent, maar doordat de twee andere gasopslagen volledig gevuld zijn, wordt toch het gemiddelde van 80 procent gehaald.

De gasopslag in Bergermeer is een samenwerking tussen Taqa Energy uit Abu Dhabi en EBN. Ook het Russische staatsbedrijf Gazprom is erbij betrokken. Er zijn twee kleinere gasopslagen in Nederland: in Norg en Grijpskerk.

Nieuwer Ouder