Mensenrechtenchef VN naar China

 



VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zegt dat ze tijdens haar zesdaagse bezoek aan China "openhartig" met de Chinezen heeft kunnen praten over de mensenrechtensituatie in het land. Het had niet de status van een officieel onderzoek, zei ze.

Op het programma van het bezoek stond een bezoek aan de regio Xinjiang. Volgens waarnemers en westerse landen wordt de Oeigoerse moslimminderheid hier zwaar onderdrukt.

Peking wordt beschuldigd van het vasthouden van meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims, het opleggen van dwangarbeid en het gedwongen steriliseren van vrouwen.

Bachelet zei met de betrokkenen gesprekken te hebben kunnen voeren zonder Chinese inmenging. Tijdens die gesprekken deed ze onder meer een beroep op de autoriteiten om dringende informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.

De autoriteiten in de provincie Xinjiang zouden haar hebben verzekerd dat een zogenaamd "netwerk van beroepsopleidingscentra" is ontmanteld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn deze centra gedwongen heropvoedingskampen.

Ook stond een ontmoeting tussen Bachelet en president Xi Jinping op de agenda. Ze omschrijft het bezoek als een kans om "naar elkaar te luisteren". Ook sprak ze de kritiek uit dat ze tijdens de reis de mensenrechtensituatie niet scherp genoeg had ingeschat. 'Ik heb je gehoord,' zei ze na haar bezoek.

De critici van Bachelet beschreven het bezoek aan China eerder als een propagandareis. Chinese media meldden dat Bachelet hun kijk op mensenrechten zou hebben omarmd. Haar kantoor verklaarde vervolgens dat haar opmerkingen geen directe steun vormden.

Nieuwer Ouder