Meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht wereldwijd

 



Door conflicten, geweld en mensenrechtenschendingen zijn wereldwijd voor het eerst meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Dat meldt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In juni 2021 waren dat nog 84 miljoen mensen.

Meer dan 1 procent van de wereldwijde bewolking zal tegen 2022 zijn verdreven. "100 miljoen is een grimmig cijfer. Ontnuchterend en alarmerend tegelijk. Het is een record dat nooit had mogen worden gevestigd", zei Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. .

De recordcijfers zijn het resultaat van nieuwe golven van geweld door aanhoudende conflicten in landen als Afghanistan, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Myanmar en Nigeria, maar vooral de oorlog in Oekraïne. Acht miljoen Oekraïners zijn het land binnengevlucht sinds het begin van de Russische invasie. Nog eens zes miljoen mensen ontvluchten het land.

In een verklaring prees Grandi de internationale reactie op mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Hij stelt dat een "vergelijkbare mobilisatie" nodig is voor crises in andere landen. "Maar uiteindelijk is humanitaire hulp een verzachter", zegt Grandi.

Het totale aantal ontheemden in 2022 omvat het aantal vluchtelingen, asielzoekers en 53,2 miljoen mensen die ontheemd zijn door conflicten in hun eigen land.

Nieuwer Ouder