Israël en Zwitserland bevestigde gevallen apenpokken virus

 


Israël en Zwitserland zijn de laatste landen die gevallen van apenpokken hebben bevestigd, waardoor het totale aantal landen dat uitbraken meldt op 14 komt.


Beide landen zeiden dat ze één besmette persoon hadden geïdentificeerd die onlangs had gereisd, maar Israël zei dat het andere verdachte gevallen aan het onderzoeken was.


Bij de recente uitbraak in Europa, de VS, Canada en Australië zijn meer dan 80 gevallen bevestigd.


Monkeypox komt het meest voor in afgelegen delen van Centraal- en West-Afrika.


Deze uitbraak heeft wetenschappers verrast, maar apenpokken verspreidt zich niet gemakkelijk tussen mensen en het risico voor het grote publiek zou laag zijn.




De ziekte is meestal mild en de meeste mensen herstellen binnen een paar weken, volgens de Britse National Health Service.


UITLEG: Wat is apenpokken?

ANALYSE: Tijd om je zorgen te maken of om te negeren?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat nog eens 50 verdachte gevallen worden onderzocht - zonder de betrokken landen te noemen - en waarschuwde dat er waarschijnlijk meer infecties zullen worden bevestigd.


Gevraagd naar de uitbraak toen hij een bezoek aan Zuid-Korea afrondde, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat als het virus zich op grotere schaal zou verspreiden, dit "consequent" zou zijn, eraan toevoegend dat "het iets is waar iedereen zich zorgen over zou moeten maken".


Hij zei dat de VS "hard werkt" aan hun reactie en welke vaccins ze zouden kunnen gebruiken.


Nadat de uitbraak voor het eerst in het VK was vastgesteld, begon het virus in heel Europa te worden gedetecteerd - met volksgezondheidsinstanties in Spanje, Portugal, Duitsland, België, Frankrijk, Nederland, Italië en Zweden die allemaal gevallen bevestigden.


De UK Health Security Agency heeft tot nu toe 20 gevallen geïdentificeerd en haar belangrijkste medisch adviseur, dr. Susan Hopkins, vertelde het BBC-programma Sunday Morning: "We ontdekken dagelijks meer gevallen."


Hoewel er geen specifiek vaccin voor apenpokken is, hebben verschillende landen gezegd dat ze een voorraad pokkenvaccins hebben, die ongeveer 85% effectief zijn in het voorkomen van infectie, omdat de twee virussen behoorlijk op elkaar lijken.

Nieuwer Ouder