Indonesië heft exportverbod palmolie op



Indonesië heft vanaf volgende week een verbod op de export van palmolie op, een maatregel die een krappe wereldmarkt zou kunnen verlichten en de druk op de voedselprijzen zou kunnen verlichten.


President Joko Widodo zei donderdag in een verklaring dat hij de beslissing had genomen "op basis van het huidige aanbod en de prijs van bakolie" en rekening houdend met de 17 miljoen arbeiders die in de Indonesische palmolie-industrie werken.

Indonesië is goed voor bijna 60% van de wereldwijde palmolieproductie. Eind vorige maand verbood het de export om de binnenlandse voorraden op peil te houden en de prijzen van de belangrijkste bakolie laag te houden. Het nieuws over het verbod deed de Maleisische prijzen voor ruwe palmolie - de wereldwijde benchmark - stijgen.

Volgens de Maleisische beurs daalden de prijzen donderdag met 1% na de aankondiging van Widodo.

Hogere prijzen hebben de wereldwijde consumenten op het slechtst mogelijke moment onder druk gezet. Palmolie is een belangrijk ingrediënt in voeding en cosmetica. WWF schat dat het wordt gebruikt in bijna 50% van alle verpakte producten in supermarkten.

Oekraïne is niet alleen een belangrijke tarweproducent, maar ook een van 's werelds grootste exporteurs van zonnebloemolie - een veelgebruikt alternatief voor palmolie - maar de invasie van Rusland heeft de productie verstoord, volgens adviesbureau LMC International.

Droogtes in Zuid-Amerika en Canada hebben ook de toevoer van respectievelijk sojaolie en canola-olie beperkt.

De stijgende wereldwijde inflatie en tekorten aan essentiële goederen hebben de voedselonzekerheid in de wereld doen toenemen.

De wereldvoedselprijzen stegen in maart naar het hoogste niveau ooit, zei de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vorige maand. Volgens het rapport "verspreidde de oorlog in het Zwarte-Zeegebied schokken via de markten voor stapelgranen en plantaardige oliën."

De FAO-voedselprijsindex, die de maandelijkse verandering in internationale prijzen van een mand met voedselgrondstoffen meet, was 33,6% hoger dan in maart 2021.

De prijzen zijn in april licht gedaald, maar het risico van een wereldwijde voedselcrisis is niet verdwenen. David Beasley, hoofd van het Wereldvoedselprogramma, zei woensdag dat het niet openen van de gesloten havens in Oekraïne om de granen naar buiten te krijgen miljoenen mensen op de rand van de hongerdood zal brengen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei woensdag dat de oorlog in Oekraïne, bovenop alle andere wereldwijde crises, "tientallen miljoenen mensen bedreigt met voedselonzekerheid, ondervoeding, massale honger en hongersnood."

Nieuwer Ouder