Huizen blijven sterk in prijs stijgen, maar prijsstijgingen stabiliseren

 



De huizenprijzen in het land zijn in april met gemiddeld 19,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag. Dat is 0,2 procentpunt meer dan de 19,5 procent in maart. De drie maanden daarvoor stegen de prijzen elke maand minder sterk. Het lijkt er dus op dat de woningmarkt in rustiger vaarwater komt.

Sinds het begin van de coronacrisis stijgt de prijs van koopwoningen steeds sneller. Was er in januari 2020 nog 6,3 procent, in januari van dit jaar was dat al ruim 21 procent. In februari en maart zwakte de stijging af om in april te stabiliseren op 19,7 procent.

Een belangrijke factor voor deze afkoeling is dat de loonstijgingen geen gelijke tred houden met de huizenprijzen. Paul de Vries eerder gepubliceerd.

Het is moeilijk te voorspellen wat er de komende maanden met de huizenprijzen gaat gebeuren, maar de verwachting is dat de stijging nog zal afzwakken. Een daling is niet direct in lijn met de verwachtingen.

In april zijn 15.972 woningen verkocht. Dat is 16 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nieuwer Ouder