Grootste protestantse kerkgroep in de VS verdoezelde jarenlang misbruik

 



De Southern Baptist Convention (SBC) heeft seksueel misbruik door predikanten en vrijwilligers jarenlang verborgen gehouden, meldt The New York Times zondag. Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van de Amerikaanse kerkgemeenschap met veertien miljoen leden.

De SBC is de grootste protestantse kerkgemeenschap in de Verenigde Staten. Alleen de rooms-katholieke kerk is groter in het land.

Toen de roep om seksueel misbruik binnen de kerk voor een onafhankelijk onderzoek luider werd, stemden gemeenschapsleiders in in de zomer van 2021. Het onderzoeksrapport beslaat de periode van 2000 tot heden.

Volgens het onderzoeksrapport heeft de SBC er alles aan gedaan om misbruikklachten onder de pet te houden. Het vermijden van een had voorrang op het belang van transacties. Ze werden soms onder druk gezet om te zwijgen en werden afgeschilderd als opportunisten.

De SBC heeft volgens het rapport een lijst van achterliggende daders binnen de kerk. Er werd niets gedaan.

Een van de daders van het misbruik zou de voormalig voorzitter van de SBC zijn. De onderzoekers onderzoeken de ontdekkingen die bij hem zijn gedaan.

Nieuwer Ouder