Estland, Letland en Litouwen kopen geen Russische elektriciteit meer



De Baltische staten importeren geen elektriciteit meer uit Rusland, meldt Nord Pool, een Europese beurs voor de handel in elektriciteit. Vanwege sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne, mag de Russische energieleverancier InterRAO sinds zondag geen elektriciteit meer verkopen in Estland, Letland en Litouwen.

De Baltische staten proberen al jaren minder afhankelijk te worden van Russische energie. Ze hebben hun eigen stroomproductie verhoogd en het hoogspanningsnet met Scandinavië versterkt. In 2021 importeerden Letland en Litouwen slechts 300 MWh elektriciteit uit Rusland, tegen 1.300 MWh daarvoor.

Begin april waren de Baltische staten de eerste Europese landen die ook de gasimport uit Rusland aan banden legden. De Litouwse president Gitanas Nauseda moedigde ook andere Europese landen aan om te stoppen met het importeren van gas uit Rusland.

Nederland wil voor het einde van het jaar van Russisch gas en olie af, maakte minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) eind april bekend. "We willen de schatkist van Poetin niet meer vullen", zei Jetten destijds. Hij erkende dat het verminderen van de afhankelijkheid van Rusland in negen maanden een grote uitdaging zal zijn.

Nieuwer Ouder