Eerste zending Europese babyvoeding aangekomen in VS om tekort op te lossen




 Eerste zending Europese babyvoeding aangekomen in VS om tekort op te lossen

Een eerste zending babymelkpoeder is zondag met een militair vrachtvliegtuig vanuit Europa in de Verenigde Staten aangekomen. De zending maakt deel uit van een luchtbrug die is geopend door de Amerikaanse president Joe Biden om het ernstige tekort aan babymelkpoeder in zijn land aan te pakken.


De Amerikaanse regering laat het melkpoeder vliegen in vliegtuigen die door het leger zijn ingehuurd. "De reguliere investering in luchtvrachtroutes zal de import en distributie van babymelkpoeder blijven opvoeren en dienen als een onmiddellijke ondersteuning", aldus het Witte Huis.


Het eerste vliegtuig met meer dan 35.000 kilo babyvoeding aan boord is zondag geland in de Amerikaanse stad Indianapolis. Volgens de VS is dat genoeg om ongeveer een half miljoen flessen te vullen.


Veel ouders in de VS hebben de laatste tijd iets gemist als ze babymelkpoeder kopen. Het tekort ontstond onder meer na een terugroepactie en sluiting van een fabriek in Michigan van het bedrijf Abbott, de grootste leverancier van babymelkpoeder in de VS. Dat gebeurde nadat aangiften waren gedaan bij vier baby's. Door de coronapandemie veroorzaakte wereldwijde bevoorradingsproblemen verergerden vervolgens het tekort.


Abbott-topman Robert Ford verontschuldigde zich voor het tekort in een opiniestuk in de Washington Post op zondag. Hij schrijft dat de Amerikaanse voedselwaakhond FDA geen verband heeft gevonden tussen de zieke kinderen en het babymelkpoeder uit de fabriek in Michigan, maar dat er wel bewijs is gevonden voor de bacterie in het medicijn.


Ford beloofde ook dat de fabriek in de eerste week van juni weer opengaat. Het duurt niet lang tot acht weken voordat het melkpoeder weer in de winkels ligt.

Nieuwer Ouder