Duitsland maakt openbaar vervoer in zomer extreem goedkoop

 





In Duitsland kunnen mensen deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt reizen in de meeste treinen en alle metro's, bussen en trams. De Federale Raad heeft, net als de Senaat, ingestemd en de laatste horde voor het '9-euroticket' is genomen. Het ticket is geldig in juni, juli en augustus. Vanaf maandag kan iedereen het kopen, ook toeristen.

De invoering van het ticket is onderdeel van een pakket maatregelen om Duitsers te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. Het idee is dat door het openbaar vervoer vrijwel gratis te maken, mensen in veel gevallen hun auto kunnen achterlaten. Ook mensen die al gebruik maken van het openbaar vervoer profiteren hiervan. In de zomer worden de abonnementsprijzen verlaagd naar 9 euro per maand, hoe hoog deze nu ook zijn.


Geen ICE

Het ticket van 9 euro is geldig in heel Duitsland en in alle vormen van openbaar vervoer. Uitzonderingen zijn hogesnelheidstreinen (ICE's) en intercity's, zoals die van Amsterdam naar Berlijn. Voor snel vervoer over een grote afstand moeten reizigers nog een regulier kaartje kopen.


Goedkoop naar Berlijn? Zo lang duurt het bij jou

Een reis van Utrecht naar de Duitse hoofdstad met alleen lokale treinen duurt op papier ongeveer 11 uur. Met ICE of intercity is het ongeveer 6 uur. De snelste verbinding van Utrecht naar Keulen is meer dan 3 uur met het 9-euro ticket, 'slechts' een uur langer dan wanneer je de snellere ICE neemt. U kunt goedkoop in 7,5 uur naar Hamburg reizen, normaal gesproken ongeveer 5 uur. Een extra drempel is dat je vaker moet wisselen.

Minister Wissing van Verkeer en Waterstaat noemde het kaartje van 9 euro een enorme kans voor duurzame mobiliteit. Alleen dat veel mensen het nu over het openbaar vervoer hebben, is een overwinning, zei hij.

Maar de maatregel wordt niet door iedereen toegejuicht. Op het bij Duitse toeristen populaire Waddeneiland Sylt, dat alleen met de trein te bereiken is, houden ze hun adem in. Het eiland is niet klaar voor een nog grotere aanloop dan normaal, zeggen de lokale autoriteiten.


Meer compensatie

De Duitse regering heeft meer maatregelen genomen om burgers te compenseren voor de hoge energieprijzen. Zo is de btw op brandstof tijdelijk verlaagd en krijgen alle werknemers een eenmalige energietoeslag van 300 euro.


Nieuwer Ouder