Duits parlement keurt miljardensteun voor huishoudens goed


Donderdagavond keurde het Duitse parlement een groot pakket maatregelen goed om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen. Door de hoge prijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk. De steunmaatregelen bedragen 15 miljard euro.

Een van de maatregelen is een tijdelijke verlaging van de accijnzen op benzine en diesel. De korting gaat in op 1 juni en is drie maanden geldig. De accijns op benzine wordt met bijna 30 cent per liter verlaagd en die op diesel met 14 cent. Hiermee wil de regering de prijzen aan de pomp terugbrengen naar het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne, een van de oorzaken van de stijgende prijzen.

Naast het verlagen van accijnzen wil de Duitse overheid mensen ook stimuleren om vaker gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarom kost een maandkaart voor het regionaal en lokaal openbaar vervoer vanaf juni nog maar 9 euro. Deze maatregel geldt ook voor drie maanden. Het kabinet trekt 2,5 miljard euro uit om vervoerders te compenseren voor de gederfde inkomsten.

Ook belooft de overheid extra eenmalige uitkeringen. Mensen met een uitkering krijgen weer eenmalig 100 euro bovenop een vergelijkbaar bedrag dat al was toegezegd. Daarnaast krijgt de belastingbetaler een tegemoetkoming van 300 euro en stijgt de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro.

De Bondsraad, de Duitse senaat, stemt vrijdag over de maatregelen.

Nieuwer Ouder