Denemarken houdt referendum over opt-out EU-defensie

 



Denen stemmen woensdag in een referendum over het schrappen van een 30-jarige opt-out en deelname aan het defensie- en veiligheidsbeleid van de EU.

Denemarken is het enige EU-lid dat een zogenaamd defensievoorbehoud heeft.

Maar net als zijn noordse buren, Zweden en Finland, heeft het zijn veiligheidsbeleid herzien sinds Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne begon.

Opiniepeilingen suggereren dat Denen nauwere Europese defensiebanden steunen, en het resultaat zou hun militaire toekomst kunnen beïnvloeden.

Evenzo is er veel verwarring geweest over wat stemmen betekent in een land dat al deel uitmaakt van het defensieve bondgenootschap van de NAVO.


Waarom dit referendum ertoe doet

Deense leiders stellen dat de regionale veiligheidssituatie is veranderd, en dat vraagt ​​van Denemarken om nauwer samen te werken met de EU op het gebied van defensie.

"Ik geloof met heel mijn hart dat we ja moeten stemmen", zei premier Mette Frederiksen zondag tijdens een televisiedebat. "In een tijd waarin we moeten vechten voor veiligheid in Europa, moeten we meer eensgezind zijn met onze buren."

Maar om dat te laten gebeuren, heeft deze traditioneel eurosceptische natie een stoel aan de tafel nodig.

Al 30 jaar zorgt het defensievoorbehoud ervoor dat Denemarken geen rol speelt in de meeste Europese defensie- en veiligheidsinitiatieven.


"Sinds de oprichting tot nu toe heeft het in het algemeen een verlies aan invloed betekend", zegt Christine Nissen van het Deense Instituut voor Internationale Studies. "We kunnen niet deelnemen aan de onderhandelingen. We hebben geen voetafdruk."


In de praktijk worden de Denen niet uitgenodigd voor bijeenkomsten, hebben ze weinig invloed en kunnen ze niet deelnemen aan of enige militaire operaties financieren. De EU is momenteel betrokken bij verschillende militaire missies en ja stemmen zou kunnen betekenen dat ze aan ten minste twee daarvan deelnemen, in Bosnië-Herzegovina en voor de kust van Somalië. Uiteindelijk zou de beslissing berusten bij de parlementsleden in het Deense Folketing.

Het zou betekenen dat we ons aansluiten bij het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU, en het zou de deur openen voor andere veiligheidsgerelateerde instanties. Zoals mevrouw Frederiksen aan de vooravond van de stemming opmerkte, kan Denemarken momenteel niet samenwerken met zijn Europese bondgenoten bij het aanpakken van cyberdreigingen.


Noordse verschuiving in defensiebeleid

Binnen enkele weken na de Russische invasie van Oekraïne begon Denemarken met een belangrijke beleidswijziging. "Historische tijden vragen om historische beslissingen", zei de premier destijds.

Het parlement stemde in maart in met een enorme verhoging van de defensie-uitgaven, met een extra bedrag van $ 1 miljard voor de komende twee jaar. Dat zou dan stijgen tot 2% van het BBP in 2033, in overeenstemming met de NAVO-lidmaatschapsvereisten. Dat was ook het moment waarop het referendum en de plannen om Russisch gas uit te faseren werden aangekondigd.


Het debat in Denemarken maakt allemaal deel uit van een ingrijpende herziening van het veiligheidsbeleid in de Scandinavische regio.

Zweden en Finland hebben besloten zich bij de NAVO aan te sluiten, waarmee een einde komt aan decennia van neutraliteit.

Denemarken is een van de oprichters van de militaire alliantie, maar overweegt momenteel om Amerikaanse of andere buitenlandse troepen op Deens grondgebied te stationeren.

De zet van Kopenhagen zou zijn beïnvloed door een koerswijziging in buurland Duitsland, dat een enorme verhoging van de militaire uitgaven heeft aangekondigd.

"Ik denk dat je het belang van Duitsland in de Deense politiek niet moet onderschatten", zegt Kristian Soeby Kristensen van het Centrum voor Militaire Studies van de Universiteit van Kopenhagen. Hij ziet de toevoeging van Duits geld aanzienlijk gewicht toevoegen aan de defensiemotor van de EU.



Zal het overgaan?

Volgens de laatste peilingen is maar liefst 44% van de Denen voor het schrappen van het defensiereservaat en 28% is tegen. De opkomst onder de in aanmerking komende 4,3 miljoen kiezers zal echter naar verwachting historisch laag zijn en bijna een op de vijf kiezers heeft nog geen beslissing genomen.

"Je hoeft geen groot onderzoeksproject te doen om te concluderen dat dit een erg trage verkiezingscampagne is in vergelijking met lokale verkiezingen of parlementsverkiezingen", zegt verkiezingsonderzoeker Roger Buch tegen de Deense krant Politiken.

Elf van de 14 parlementaire partijen in Denemarken zijn voorstander van het schrappen van het voorbehoud.

Tegenstanders zijn onder meer twee rechtse eurosceptische partijen en een linkse groepering. Een van hun zorgen is de vrees dat het verdiepen van de defensiebetrekkingen van de EU de plaats van Denemarken in de NAVO zou kunnen ondermijnen en de onzekerheid over militaire betrokkenheid.


Waarom Denemarken terughoudend is geweest in de EU

Denemarken is sinds 1973 lid van de EU en heeft vaak terugdeinzen voor verdere integratie. En het defensievoorbehoud kwam tot stand nadat de Denen het Verdrag van Maastricht uit 1992 over nauwere integratie in de EU nipt verwierpen.

Na het verkrijgen van opt-outs op het gebied van justitie, binnenlandse zaken en de euro, accepteerden de Denen het verdrag uiteindelijk een jaar later. Hoewel het VK een EU-lidstaat was, had het ook het recht om in of uit verschillende domeinen te kiezen, waaronder beleid op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Volgens denktank Europa heeft Denemarken de verdediging opt-out in 28 jaar 235 keer gebruikt, maar de laatste jaren is er veel vaker een beroep op gedaan. Dit is grotendeels te wijten aan het toenemende aantal veiligheidsgerelateerde maatregelen in Europa, met name sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.

Referendums in Denemarken over EU-gerelateerde kwesties zijn vaak geëindigd in een nee-stem en dit is de negende tot nu toe.

Denen verwierpen de euro in 2000 en gebruiken de kroon nog steeds. Meer recentelijk resulteerde een referendum in 2015 over het schrappen van de gerechtelijke opt-out in Denemarken in een niet al te grote bezorgdheid over het verlies van soevereiniteit op immigratiegebied.


Er wordt gestemd van 08:00 (06:00 GMT) tot 19:00 uur en de uitslag wordt voor middernacht verwacht.

Nieuwer Ouder