Canada verbiedt Huawei, ZTE 5G-apparatuur en sluit zich aan bij Five Eyes-bondgenoten




Canada zei donderdag dat het van plan is het gebruik van China's Huawei Technologies en ZTE 5G-apparatuur te verbieden om de nationale veiligheid te beschermen, en zich aansluit bij de rest van het zogenaamde Five Eyes-netwerk voor het delen van inlichtingen.

"We zijn van plan Huawei en ZTE uit te sluiten van onze 5G-netwerken", zei minister van Industrie, Francois-Philippe Champagne, tegen verslaggevers in Ottawa. "Aanbieders die deze apparatuur al hebben geïnstalleerd, zullen het gebruik ervan moeten staken en verwijderen volgens de plannen die we vandaag aankondigen."

Champagne voegde eraan toe dat bedrijven hun 5G-apparatuur tegen juni 2024 moeten verwijderen, niet vergoed zouden worden. Bedrijven die hun 4G-apparatuur gebruiken, moeten eind 2027 zijn verwijderd.

Het besluit – algemeen verwacht – was uitgesteld vanwege diplomatieke spanningen met China. De rest van het Five Eyes-netwerk - dat bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland - heeft de apparatuur al verboden.

In september 2018 kondigde Canada voor het eerst aan dat het de mogelijke bedreigingen voor de nationale veiligheid zou herzien bij het adopteren van Huawei-apparatuur.

In december van hetzelfde jaar werd Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou gearresteerd in Canada op een Amerikaans bevelschrift, waardoor een langlopend geschil met China ontstond dat uiteindelijk afgelopen september eindigde met de vrijlating van Meng.

Na de arrestatie van Meng werden twee Canadezen door Peking gearresteerd en beschuldigd van spionage. De twee mannen werden op dezelfde dag als Meng vrijgelaten.

Nu zijn de diplomatieke spanningen tussen China en Canada wat afgenomen. China heeft woensdag een beperking van drie jaar op de invoer van Canola-zaad opgeheven, wat werd beschouwd als een vergeldingsactie voor de arrestatie van Meng.

De beslissing van donderdag komt nadat telecombedrijven in Canada er al voor hebben gekozen om de 5G-hardware van andere bedrijven te gebruiken. ZTE reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Alykhan Velshi, vice-president Corporate Affairs voor Huawei in Canada, zei in een interview met de Canadian Broadcasting Corp dat het bedrijf nog steeds wacht om te horen "wat voor soort nationale veiligheidsdreigingen zij denken dat Huawei vormt".

Velshi zei dat Huawei nog steeds 1.500 werknemers in Canada heeft, voornamelijk in onderzoek en ontwikkeling, en producten zoals mobiele telefoons verkocht, en dat zou blijven doen.

In 2020 werkten Bell Canada en rivaal Telus Corp - twee van de grootste draadloze providers - samen met het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia Oyj om telecomnetwerken van de vijfde generatie (5G) te bouwen, waarbij Huawei voor het project werd gedumpt ondanks het gebruik van Huawei 4G-apparatuur.

Naast het verbod zei de minister van Openbare Veiligheid, Marco Mendicino, dat Canada nieuwe wetgeving zou opstellen om kritieke financiële, telecommunicatie-, energie- en transportinfrastructuur te beschermen tegen cyberdreigingen.

Nieuwer Ouder