Braziliaanse man naar verluidt vergast in kofferbak politie



De dood van een zwarte man die in de kofferbak van een politieauto werd gedwongen, waar een gasgranaat werd afgeschoten, heeft tot verontwaardiging geleid in Brazilië.

De politie hield Genivaldo de Jesus Santos, 38, woensdag aan in de straat in de noordoostelijke stad Umbaúba, in de staat Sergipe.

Op videobeelden was te zien dat twee agenten de koffer vasthielden waarin de man zich bevond terwijl dikke rook uit de auto kwam.

Een autopsierapport op donderdag bevestigde dat Santos door verstikking is overleden.

De federale snelwegpolitie van Brazilië zei dat er een disciplinaire procedure is geopend om het gedrag van de agenten te onderzoeken. De federale politie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van de dood van de heer Santos.


Er zijn tegenstrijdige berichten over het incident.

Een politieverklaring zei dat de heer Santos was gearresteerd omdat hij zich "actief had verzet" tegen de aanpak van de politie, en dat vanwege zijn "agressiviteit... immobilisatietechnieken en instrumenten met een minder aanstootgevend potentieel" werden gebruikt om hem tegen te houden.

Maar de neef van Santos, Wallison de Jesus, vertelde de lokale media dat hij ter plaatse was geweest en dat zijn oom op een motorfiets had gereden toen agenten van de federale snelweg hem aanhielden en hem vroegen zijn shirt op te tillen.

Hij zei dat zijn oom voorgeschreven medicijnen voor schizofrenie nam en nerveus werd toen de agenten de medicijnen vonden.

Hij beweerde dat hij de politie had gewaarschuwd voor de toestand van zijn oom, en "toen begon de marteling". Hij zei dat de agenten hem tegen de grond hadden gedrukt en hem in de kofferbak van het voertuig hadden gebundeld.


Op de videobeelden, die op grote schaal online zijn verspreid, is te zien hoe de benen van de heer Santos aan de auto bungelen, met de rest van zijn lichaam erin. Terwijl hij schopt en schreeuwt, zien we twee agenten de kofferdeur naar beneden duwen, terwijl een gasgranaat naar binnen lijkt te worden losgelaten.

'Ze gaan de man vermoorden', hoor je een omstander zeggen terwijl Santos' benen niet meer bewegen.

Zijn neef zei dat de agenten naar het politiebureau vertrokken en hem naar het ziekenhuis brachten toen ze merkten dat hij bewusteloos was. Een politieverklaring zei dat de heer Santos in het ziekenhuis dood werd verklaard.

Een autopsie door het forensisch medisch instituut van de staat zei dat hij was overleden aan verstikking, maar dat niet kon worden vastgesteld wat de oorzaak was.

Maar de weduwe van Santos, Maria Fabiana dos Santos, beschreef het incident als "een misdaad" en vertelde de lokale krant G1 dat haar man nooit gewelddadig was geweest.

Het incident heeft geleid tot wijdverbreide veroordeling in heel Brazilië, waarbij velen de vermeende acties van de politie bekritiseren als een daad van racisme. Het incident vond plaats op de tweejarige verjaardag van de moord op George Floyd, een zwarte man, door de politie in de Verenigde Staten.

Renata Souza, een zwarte activist en politicus, twitterde: "Weer een zwart lichaam geëxecuteerd door de handen van de staat. Het is onaanvaardbaar."

Er werd ook een protest georganiseerd voor de begrafenis van de heer Santos in Umbaúba op donderdag, meldt G1, waar banden in brand werden gestoken op de weg waar hij werd gedood.


Politiegeweld is niet ongewoon in Brazilië.

Eerder deze week stierven meer dan 20 mensen bij een politie-inval in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Sindsdien is de politie beschuldigd van het gebruik van buitensporig geweld tegen de overledene, wat volgens een mensenrechtenadvocaat neerkwam op marteling.

Nieuwer Ouder