Biden spreekt over "krachtige steun" voor de NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden

Op donderdag ontmoetten leiders van Zweden en Finland de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis nadat ze woensdag hun NAVO-lidmaatschapsaanvragen hadden ingediend. Dit is wat je moet weten over wat de leiders zeiden op de persconferentie in de Rozentuin na hun ontmoeting in de Cabinet Room.


Biden biedt "krachtige steun" voor de NAVO-biedingen van Finland en Zweden.

"Finse en Zweedse troepen, ze hebben al schouder aan schouder gediend met de Amerikaanse en NAVO-troepen in Kosovo, in Afghanistan en in Irak. Zowel Finland als Zweden werken al samen met de Verenigde Staten, onze andere bondgenoten en partners om de dappere mensen van Oekraïne te helpen," zei Biden, eraan toevoegend dat de landen al aan alle NAVO-vereisten voldoen, "en nog wat meer."




De regering-Biden zal rapporten voorleggen aan het Amerikaanse Congres over deze NAVO-toetreding voor beide landen.

Dit is "zodat de Senaat efficiënt en snel kan doorgaan met adviseren en instemmen met het verdrag", kondigde Biden donderdag aan. Binnen de VS moet ten minste tweederde van de Senaat stemmen om nieuwe lidstaten in de defensieve alliantie goed te keuren. Evenzo moeten de wetgevende machten van alle 30 huidige leden nieuwe NAVO-kandidaten goedkeuren.


Leiders van Finland en Zweden spraken hun hoop uit op een snelle ratificatie

"De oorlog van Rusland in Oekraïne heeft Europa en onze veiligheidsomgeving veranderd. Finland zet de stap naar NAVO-lidmaatschap om niet alleen zijn eigen veiligheid te versterken, maar ook om de transatlantische veiligheid in bredere zin te versterken", zei de Finse president Sauli Niinistö.


Finland deelt een 1300 kilometer lange grens met Rusland.

De Zweedse regering "is tot de conclusie gekomen dat de veiligheid van het Zweedse volk het best wordt beschermd binnen de NAVO-alliantie. Dit wordt ondersteund door zeer brede steun in het Zweedse parlement", zei premier Magdalena Andersson.


Turkije werd ook door elke leider genoemd

Zoals de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder op donderdag herhaalde dat zijn land "nee zal zeggen tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO". Ter toelichting heeft hij bezorgdheid over de nationale veiligheid aangehaald. Eerder deze week beschuldigde Erdogan beide landen van het huisvesten van Koerdische 'terroristische organisaties'.


Hij verwees vooral naar de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die streeft naar een onafhankelijke staat in Turkije. De groep is al tientallen jaren in een gewapende strijd met Ankara en is door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie aangewezen als terroristische organisatie.

Nieuwer Ouder